+31648793989 tess@tessschuurman.nl
bijna grote vakantie - tessschuurman.nlPhoto by fabrizio conti on Unsplash

Bijna grote vakantie

Voor vele kinderen en  ouders zijn het de laatste loodjes. Ja, zeker ook voor de ouders, kinderen die bijna vakantie hebben zijn over het algemeen aan het eind van hun latijn. Het mooie weer van de afgelopen dagen/weken was heerlijk maar helpt niet. Kinderen gaan vaak later naar bed, slapen misschien wat minder goed en zijn dus eigenlijk niet meer te genieten. En dan heb ik het nog niet over het WK voetbal waar ook nog wel eens ’s avonds naar gekeken wordt. Want niet laten kijken is ook niet altijd een optie. Dan ben je pas echt een ontaarde moeder want ze kunnen niet mee praten in de klas.

Laag energie niveau

De afgelopen periode heb ik dus ook wat last van een laag energie niveau. Ook ik ben prikkelbaar door het iets minder goed slapen en het geduld is af en toe ver te zoeken. Nu weet ik waar mijn lagere energieniveau vandaan komt en weet ik dus ook dat het gelukkig van tijdelijke aard is. Dit zette mij wel aan het denken. Want  een laag energie niveau kan ook een boel andere oorzaken hebben. Het is dan misschien heel fijn als je iets kleins en makkelijks hebt om te proberen.

Een vol hoofd

Een vol hoofd is een enorme bron van stress. Al die gedachten kosten je heel veel energie. Een vol hoofd kan overal vandaan komen, zo aan het einde van het jaar heeft het vaak te maken met de afsluiting van het schooljaar, allerlei knutsels en frutsels die je moet maken voor de meesen en juffen. Of de afsluiting van een sportseizoen en de teamindelingen voor het nieuwe seizoen. Een drukke baan, je gaat misschien zelf op vakantie en wil alles daarvoor af hebben. Je kunt allerlei yoga klassen volgen, je kunt hardlopen of wandelen, maar ik heb ook een kleine oefening voor je die gemakkelijk thuis te doen is.

Oefening om je hoofd leeg te krijgen

Een mooie en makkelijke manier om je hoofd leeg te krijgen en die stress volle gedachten een plekje te geven is onderstaande oefening:

Je kunt onderstaande simpele oefening toepassen waar je ook bent, wanneer je het nodig hebt. Het resultaat is meestal dat je hoofd binnen een minuut al leeg is. Als je de oefening gebruikt om in slaap te komen dan besef je pas de volgende ochtend hoe goed het heeft gewerkt!

De oefening.

  • Zorg dat je ontspannen ligt, zit of staat. Ontspan je schouders, je nek en je gezicht.
  • Sluit je ogen en leg 1 hand op je buik en de andere op je borst.
  • Adem rustig in door je neus en zorg ervoor dat je buik naar voren komt. Probeer diep in je buik adem te halen, je borst komt dus niet zo sterk naar voren.
  • Adem rustig uit door neus. Breng het tempo naar beneden. Ongeveer drie tellen inademen, houd je adem na het inademen drie tellen vast en adem gedurende ongeveer drie tellen uit.
  • Blijf rustig ademhalen door je buik. Steeds wanneer je inademt zeg je in je hoofd “in”, wanneer je uitademt zeg je in je hoofd “uit”. Dit helpt je om je aandacht bij je adem te houden, en zo ruimte te maken in je hoofd.
  • Wanneer je merkt dat je aandacht wegglijdt, breng je je aandacht rustig terug bij je ademhaling. Zeg opnieuw de woorden “in… uit” in je hoofd om zo je aandacht vast te houden. Als je het lastig vindt om je aandacht vast te houden, zeg dan “in in in in” gedurende de gehele inademing en “uit uit uit uit” gedurende de gehele uitademing.
  • Blijf dit doen totdat je merkt dat je hoofd leeg is en jij weer ontspannen bent, of in slaap valt.

Ontspanning is zo ontzettend belangrijk. Hoe relaxter je in het leven staat, des te makkelijker en leuker het leven wordt!
Deze oefeningen vertel ik in een verkorte versie ook nog wel eens aan mijn kinderen. Omdat ze echt wel moe zijn en ik merk dat op het moment dat ze in bed gaan liggen, de hersenen overuren gaan maken. Tijdens het spelen heb je daar natuurlijk geen tijd voor. In bed dan even weer de dag de revue laten passeren zorgt er voor dat het (in)slapen lastiger gaat.
Ook voor je kinderen is ontspanning ontzettend belangrijk. Zij relaxter in het leven, jij relaxter in het leven!

Fijne vakantie!

Probeer dit eens voor de gein de komende periode en merk het verschil. Leuk om te horen of het werkt, of je relaxter de laatste loodjes doorstaat! En als de oefening niet werkt, kijk dan naar de foto boven aan mijn blog en droom lekker weg naar een mooie bestemming. Hoe dan ook ik wens je een fijne vakantie!