+31648793989 tess@tessschuurman.nl

Gisteren was de Dam tot Damloop en aangezien ik een voluit training in mijn trainingsweek had staan, was de vraag….loop ik de Dam tot Damloop voluit of toch niet?

Goed voorbereid aan de start

Goed voorbereid aan de start Ik probeer eigenlijk altijd goed voorbereid aan de start te staan. Train er goed voor, heb de juiste schoenen en kleding en ik kijk naar het weerbericht. De hele week was de voorspelling dat het een mooi na-zomer weekend zou gaan worden. Niet voluit dus! En het kan best hoor, maar ik wil volgende maand mijn marathon lopen en niet zoals in aanloop naar Rotterdam in het ziekenhuis belanden…

Voluit op donderdagochtend vroeg

En dus heb ik mijn voluit training op donderdagochtend vroeg gelopen. De wekker om 5.15, bedje uit kopje koffie en hup naar buiten. Dit ging boven verwachting goed. De eerste km moest ik nog even wakker worden, maar daarna ging de gashendel open en heb ik de overige 9 km goed door gejakkert. Op een nuchtere maag 46 min en een beetje lopen mag ik niet klagen.

Dam tot Damloop 2019

Zondag 22 september D-Day de Dam tot Damloop 2019. Ik was extreem relaxed, omdat ik er een trainingsloop van ging maken. Niet jakkeren gewoon iedere meter genieten. Van IJtunnel via tuindorp naar Zaandam 10 Engelse mijl lang. Ik had het kaartje kado gekregen voor mijn verjaardag, je kan een vervelender kado krijgen, ik was er blij mee. We liepen de businessloop (en mijn start was al om 11.45) voor de personeelsvoordeelwinkel en die hadden het top geregeld.

Mentale test

Een wedstrijdloop als trainingsloop zien en dus niet vol gas te gaan, was voor mij een mentale test. Kan ik, zonder problemen, op een rustig tempo lopen en me niet gek laten maken door alle speedy runners om me heen? Dit ga ik namelijk in Amsterdam ook doen volgende maand. Kan het maar beter proberen.

Geen finishddoel, maar tempo doel.

Geen finishdoel, maar een tempo doel. Dat klinkt gek, geen eindtijd in mijn hoofd, maar wel wat ik per minuut wilde lopen. En natuurlijk de loop uitlopen zonder blessures. Het is een heel andere instelling. Er zullen ook best mensen bij mijn eindtijd gedacht hebben…huh hoe dan? Nou gewoon omdat ik “maar 5.30 per km” wilde lopen en niet mijn pr van 1.19 wilde verbeteren.

Lekker lopen

Een voordeel van geen eindtijd willen neerzetten is dat je echt lekker kunt lopen. Je kunt echt van iedere stap genieten, met elke band/dj meezingen of dansen en aan het eind niet helemaal stuk zitten. Ik vond het heerlijk op deze manier. Ik heb daarom denk ik ook totaal geen last gehad van de hitte. En wat voor mij natuurlijk ook van belang was, ik had dus nog wat over, prettig om te weten aangezien ik straks 42 km ga rennen.

Sportrusten

Door te trainen met sportrusten ben ik fitter, zit ik beter in mijn vel en ren ik niet meer gehaast. Het is voor mij de ideale manier om te trainen. Tuurlijk vraag ik me zeker af hoe ik 42 km ga rennen na maar 16 km (langste afstand) trainen, maar na gisteren weet ik in ieder geval dat ik het tempo in een wedstrijd aan kan, dat ik na 16km dacht dat ik nog wel verder kon!

Sneller trainen.

Ik had wel het gevoel dat ik iets te langzaam aan het trainen ben en vanaf morgen, vandaag heb ik rust. Vanaf morgen ga ik iets sneller trainen. Ik mag 5 hartslag en erbij optellen. Ik ben benieuwd of mijn gevoel klopt en dat ik nov wat sneller kan.

Nog 27 dagen!