+31648793989 tess@tessschuurman.nl
Het vinden van een nieuwe baan is niets minder dan het najagen van dromen, althans dat lijkt me. Ik ga er nu even gemakshalve vanuit dat iedereen een baan zoekt in het verlengde van zijn / haar dromen en passies. Als je iets doet wat je leuk vind, hoef je per slot van rekening nooit meer te werken! Toch? 🙂

Dromen Durven Doen - Tess Schuurman

De eerste stap…

Als je tevreden bent in je baan, maar door omstandigheden zonder werk komt te zitten is eigenlijk de eerste vraag vanuit je omgeving wat wil je precies? Dit is uiteraard wel één van de belangrijkste vragen, maar neem van mij aan dat als je ontslagen wordt of door reorganisatie je baan kwijt raakt je eerst in een soort rouwproces terecht komt. Verschillende scenario’s passeren de revue en als je dit niet goed doorloopt, eigenlijk net als met het verlies van een dierbare, kun je onmogelijk een vervolgstap zetten.

Vragen van hoe kan dit? Wat heb ik mis gedaan? Waarom ik? Deze vragen zul je eerst moeten beantwoorden. Je moet weer er voor zorgen dat je je zelfvertrouwen terug krijgt. Hier gaat tijd in zitten, gebruik deze tijd goed, het helpt je namelijk enorm in het vervolg traject.

Durf te dromen

Wat wil ik? Wat is mijn droom, wat is mijn passie? Dat zijn dan vervolgens de kern vragen waar je mee moet beginnen. Daarna komt de vraag waarom, waarom wil ik dit? Wat zorgt er voor dat dit mijn droom/passie is. Dit zijn niet altijd de meest makkelijke vragen om te beantwoorden.

Misschien heb je gehoord van de golden cirkel van Simon Sinek. Why is de belangrijkste drijfveer voor een bedrijf, maar dit geldt natuurlijk ook voor een persoon. Ik ga hier niet dieper op het verhaal in, maar het is wel de moeite waard om te lezen. Dit kun je doen via deze link. Vergeet ook niet gelijk het filmpje van Simon Sinek te bekijken.

Onderzoeken, actie ondernemen en bevestigen

Zodra je voor jezelf duidelijk hebt waarom je wilt doen wat je wilt doen, moet je doorpakken. Ga alvast bewegen in de richting waarin je wilt gaan. Dit hoeft uiteraard niet altijd te betekenen dat je weer in hetzelfde werkgebied aan de slag gaat. Dit is natuurlijk wel de meest makkelijke weg, daar ligt al een groot gedeelte van je kracht.

Zoek uit welke functies er zijn in het desbetreffende gebied, probeer te achterhalen wat je concurrentie doet en onderneem stappen om de juiste ervaring te krijgen (als je die nog niet hebt natuurlijk).

In mijn geval beginnen de kwartjes te vallen, de richting was wel al duidelijk, maar vanuit een groot breed idee ben ik steeds meer aan het trechteren geslagen. Mijn doel, mijn droom, mijn passie wordt een steeds duidelijker plaatje. Ik weet waarom ik het wil, wat ik wil en ook ongeveer hoe ik er moet komen.

Voor mij is dat dus een andere richting op. Ik wil werken in de online marketing. Ook dit is nog een heel breed begrip. Laat me wat meer uitleggen. Ik heb al aangegeven dat ik uiteindelijk mijn eigen bedrijf wil gaan opzetten. Als ik reëel ben, en dat moet je dan ook zijn, gaat dat zeker in het begin nog niet zoveel opleveren. Dus moet ik me daarnaast meer op dit gebied gaan ontwikkelen. Nu mis ik heel wat werkervaring op dit vlak. In de kantlijn heb ik al wat websites gemaakt, ben ik met een eigen blog bezig en vind ik het heerlijk om online te zijn. Ik word hier blij van, krijg er energie van en daar heb ik dan ook gelijk mijn why te pakken. Dit vind ik leuk om te doen en ik ben er van overtuigd dat ik voor een hoop mensen ook een probleem kan oplossen. Om werkervaring te krijgen moet je aan het werk, als dat niet lukt misschien stage lopen en dat is dan ook op dit moment de weg die ik aan het bewandelen ben.

Afgelopen vrijdag heb ik een korte presentatie gehouden over trends op het gebied van social media, community management en dingen waar bedrijven op dit gebied absoluut rekening mee moeten houden. Een presentatie voor 8 anderen, 8 gelijkgestemden die ieder afzonderlijk ook een korte presentatie hebben gehouden. Het was een vermoeiende ochtend, maar wat was het heerlijk om weer even te sparren met anderen. Om te luisteren naar andere ideeën, leren van anderen en weer nieuwe dingen te horen. Ik zat boordevol energie op weg terug naar huis! Mijn why werd in een ochtendje weer bevestigd. Of ik wel of niet uitgenodigd word voor een vervolg is nog niet bekend, maar ik weet 100% zeker dat ik verder ga bewegen in deze richting.

Durven en doen!

Mijn doel is duidelijk en de volgende stappen zijn durven en doen! Afgelopen weekend heb ik de voor mij ideale baan gevonden en zojuist heb ik mijn sollicitatie brief verzonden. Ook dit wacht op een vervolg. Spannende tijden! Maar ik ben er van overtuigd dat als je weet wat je wilt en je doet er alles aan om je doel te bereiken dit ook gaat lukken!

Durf je dromen en passies na te jagen en ga het doen! Ga op zoek naar je droombaan, verdiep je in de verschillende mogelijkheden en ga het doen, ga het toepassen in een baan bij een bedrijf of misschien toch je eigen bedrijf!

Als je weet wat je wilt ben je gefocust, energiek en in de volle overtuiging dat je het ook kan! Laat jezelf zien, je bent het waard!

(gastblog op Marketing & Communicatie Vacatures)