+31648793989 tess@tessschuurman.nl

Gezond gespannen of verlammend nerveus?

Nog niet eerder was ik zo nerveus voor een gesprek. De spanning was af te lezen op mijn gezicht. Waarom geen idee, ja deze functie wil ik wel graag vervullen,  maar ook dat had ik wel eens eerder gehad. Waarom dan dit keer wel? En was ik gezond gespannen of verlammend nerveus? Ik was van mijn ritueel afgeweken. Ik had op dinsdag hardgelopen en omdat mijn enkel nog niet helemaal lekker meewerkt, heb ik niet op woensdagochtend gelopen. Zou dat het zijn? Ik denk van niet, had ook ’s morgens kerstlichtjes uit de knoop gehaald en opgehangen op school dus genoeg zen oefening ;-).

Wat kun je verwachten bij een tweede gesprek?

Eigenlijk wist ik niet helemaal wat ik kon verwachten.  Een eerste gesprek is aftasten,  elkaar leren kennen en kijken of er een klik is. Bij een tweede gesprek gaat het meestal over de functie en mijn toegevoegde waarde. Dit keer hadden ze mij gevraagd om een blog te redigeren en een case voor te bereiden.  Dit had ik ingeleverd en dan is het een loterij, Russische roulette. Vinden ze het goed wat je gedaan hebt of juist niet? Zit je op het juiste spoor?

Verder wist ik eigenlijk niet meer wat te verwachten.  Dat was denk ik waarom ik me zo druk maakte. Hoe moest ik me voorbereiden?  Wat wilden ze nog allemaal van mij weten?

Elk nadeel hep z’n voordeel.

Elk nadeel hep z’n voordeel, ’s lands grootste voetballer zei dit al. En echt het is waar. Ik ben van mening dat als je met deze gedachte bezig bent, je een stuk positiever door het leven gaat. Als je uit de negatieve dingen, uit de tegenslagen iets goeds kunt halen ben je niet alleen op de goede weg, je leert er ook weer van!

Directe rechtse hoek

Ik hou wel van sportmetaforen, gebruik ze ook wel vaker, over het algemeen kan ik dan goed mijn gevoel uitdrukken en de meesten van jullie zullen precies begrijpen wat ik dan bedoel. Zo zat ik dus bij het sollicitatiegesprek en was ik mijn kennis aan het delen. Want zo bleek, ik moest mijn case presenteren.  Geen vragen over mij en mijn CV, nee, blog review en case presenteren en dat was het. Mijn oplossing voor deze bepaalde uitdaging. Ik was toch wel content met mijn oplossingen. Kreeg ik in de reactie toch een directe rechtste hoek in mijn gezicht. Mijn oplossing was niet fout, maar een beetje hoe het bedrijf het 5 jaar geleden aanpakte….POEFFF PAFFF

Wat kan ik hier van leren

Toch kun je van iedere tegenslag leren, zo dacht ik al tijdens dit gesprek dat ik het niet zou gaan worden, dus bedacht ik me wat haal ik er uit voor mijzelf, wat zijn mijn leerpunten van dit gesprek. Waar zit hier mijn omdenk momentje…Dat is makkelijker opgeschreven dan gedaan. Ik geef het direct toe, want op het moment dat ik in het gesprek zat en deze rechtse hoek kreeg, wilde ik het liefste onder de tafel wegkruipen, mijn jas pakken en wegrennen en zelfs een klein traantje laten. Wat een kak zooi. Zit ik gewoon weer bij de laatste 2 à 3, wordt ik het weer niet. Life is a bitch sometimes.

Omdenken en hoe doe ik dat?

Omdenken, ik probeer het mijn kinderen ook mee te geven. In plaats van de dingen negatief en pessimistisch te bekijken, kun je het beter omdenken naar iets positiefs. Lastig maar zeer waardevol. Je staat een stuk relaxter in het leven. Terwijl ik in het gesprek zat, probeerde ik mijn gezicht in de plooi te houden en enthousiast te blijven. Je weet maar nooit…wie weet maak ik toch nog een kleine kans op de baan…je moet toch altijd positief zijn en blijven hopen. Misschien was mijn salarisindicatie goed te behappen voor het bedrijf. Dus ik heb ook maar gelijk gevraagd wat het is wat ik precies mis en vooral of ik een tip zou kunnen krijgen om het aan te pakken.

Extra kennis en werkervaring

Tja extra kennis kan ik vergaren, en ga ik dus ook zeker doen. Ik heb me al voor de aangeraden cursus aangemeld en de study guide gedownload. De komende (twee) weken sluit ik me iedere dag een half uur tot een uur op om het me eigen te maken en het certificaat te halen!
Dan het stukje werkervaring wat ik mis, het is net als met stage lopen, je moet een keer de kans krijgen van een bedrijf wat zegt: “weet je ik zie verder zoveel pluspunten, we nemen je aan en spijkeren je in een mum van tijd bij!” Ik ben niet achterlijk, ben zeer leergierig en leer redelijk tot snel voor mijn leeftijd 😉 Dus je zal als baas niet merken dat ik iets achterloop op de anderen!

Seasonal Greetings

Dan wil ik jullie allemaal prettige kerstdagen wensen en voor diegene die volgende week mijn jaaroverzicht mist alvast een spetterend 2017!
season greetings - tessschuurman.nl