+31648793989 tess@tessschuurman.nl

1001 talenten - tessschuurman.nl

Had ik maar een vak geleerd

Had ik maar een vak geleerd. Dan had ik niet 1001 interesses gehad, maar ja, dan had ik ook die 1001 talenten niet gehad; Talenten die ik mij eigen heb gemaakt in de afgelopen jaren. 1001 interesses en talenten die er voor zorgen dat ik allround, generalistisch en makkelijk overal   inzetbaar ben.

1000-en-1 ideeën voor mijn bedrijf heb ik gehad. De één nog mooier dan de ander.
Maar als puntje bij paaltje kwam, was het: nee, toch maar niet. Elke keer had ik weer een “goede reden” om het niet te doen.

    • Wie ben ik nou helemaal, wie zit er nou op mij te wachten?
    • Heb ik de juiste opleiding wel.
    • Ik heb er het geld niet voor.
    • Mijn idee is helemaal niet zo uniek, er zijn zoveel anderen die dit ook doen.

1001 en ideeën heb ik gehad en sommige hier gedeeld, maar ik bleef ik in mijn baan(tje) en parkeerde ik mijn droom ergens ver weg.

Wat doe je als je 1001 interesses hebt?

Wat doe je dan als je inderdaad 1001 interesses hebt? Hoe ga je daarmee aan de slag en zorg je er voor dat je dat gaat doen waar jij je helemaal senang bij voelt? En hoe kom je daarachter? Iedereen heeft het er tegenwoordig over, doen wat je leuk vindt, volg je passie en ga daar iets mee doen? Maar wat moet je doen als je er meer dan 1 hebt, als je 1001 interesses en passies hebt? Wat moet je dan?
Eigenlijk een heel interessante vraag, want inderdaad wat doe je daaraan/daarmee?

Hot topic

Gelukkig is dit een hot topic dus er is een heleboel over te vinden. Het is natuurlijk ook niet zo dat je de enige bent, al lijkt dat misschien wel als je met deze vragen zit.

Overal schieten de burn-out goeroes, de minder stress programma’s als paddenstoelen uit de grond. Niet weten wat je precies wilt, in de stress zitten hierover, heel veel online lezen, boeken lezen, luisteren naar podcast, en dus zelfs hierdoor een burn-out krijgen/hebben. Wat voorheen midlife crisis heette, wordt nu gerelateerd aan stress of een burn-out.

Zelfhulpboeken

Het is echt verbazingwekkend hoeveel zelfhulpboeken er zijn. En dan is zelfhulpboek misschien niet het juiste woord. Het zijn boeken die claimen dat ze je vertellen hoe je gelukkiger wordt, hoe je effectiever wordt en ook hoe je stappen zet om voor jezelf te beginnen. Boeken die je vertellen hoe je achter je passie komt en hoe je vanuit deze passie kunt gaan werken. Deze boeken hebben duizenden mensen geholpen dus er zal absoluut een kern van waarheid in zitten. Ik moet toegeven dat ik in mijn eigen zoektocht ook ondertussen een behoorlijk aantal boeken verslonden heb. Er schuilt natuurlijk wel een groot gevaar hierin. Want de stapel met boeken wordt almaar groter, helemaal als je in een soort vatbare fase zit. vatbaar voor alle tips waarvan je denkt dat ze bruikbaar zijn. En dan slaat de paniek pas echt toe…

Grote stapels even zoveel adviezen.

Grote stapels boeken en in deze vele boeken even zoveel adviezen. Het kan bijna niet anders of dit veroorzaakt een andere soort stress. ??? jazeker, want waar moet je beginnen? Welke stappen onderneem je? En als je dan een boek gelezen hebt, liggen er nog zoveel andere boeken op je te wachten om ook te lezen. Hoe breng je dan het gelezene in de praktijk? En welk boek is dan geschikt voor jouw situatie. Vind je het gek dat veel mensen door de boeken het bos soms niet meer zien. Hoe vind je in het woud van boeken dat boek dat de juiste snaar bij je raakt?

Podcasts

En als je dan nog niet genoeg hebt van al die boeken, dan kun je ook natuurlijk ook nog allerlei podcasts luisteren. Podcast hoe je een mooier leven gaat leven, hoe een een high performer wordt, hoe je je dromen waar kunt maken. Noem maar op. Het voordeel van luisteren is, is dat je de groeiende stapel niet ziet. Dat je dit kunt doen in de auto, tijdens de afwas of als je aan het hardlopen bent. Ook hier is er een wirwar aan keuzes, keuzes die de stress alleen maar kunnen verhogen.

Hoe gebruik je dit allemaal op de juiste manier? Hoe zorg je ervoor dat je aan de slag kan met je 1001 interesses?

Lijstje met plussen en minnen

Laatst las ik ergens dat je eigenlijk niet meer een lijstje moet maken met plussen en minnen. Meestal maak je een lijstje met plussen en minnen als je een keuze wilt maken. En daar zit nou net de crux. Met 1001 interesses is het heel lastig een keuze maken.

En omdat je geen keuze kunt maken raak je weer in de stress. Kortom dit cirkeltje moet je  doorbreken.

Waar houd je van?

Schrijf in plaats van plussen en minnen eens op waar je allemaal van houdt. Dit betekent dat je alleen maar die dingen opschrijft die je leuk vindt.

En doe dit eens 21 dagen achter elkaar. Iedere dag maak je opnieuw een lijstje met alleen die dingen waar je van houdt. Ik ben ervan overtuigd dat je een rode draad gaat ontdekken.

Naast het feit dat het soms gewoon even heel fijn is om van alles op te schrijven, want dan zit het niet meer in je hoofd, is het ook heel prettig om over leuke dingen na te denken. En ja, dan kom je soms tot de conclusie dat je niet 1 maar meerdere interesses hebt. En is dat nou zo erg? Is het zo erg om meer dan 1 ding leuk te vinden? Ik vind van niet, maar de kunst is natuurlijk wel om dit te kanaliseren naar een gezamenlijke rode draad. Helemaal als je, zoals de rest van de wereld nu roept, “van je passie je beroep wilt maken!”

Gevaar

En in deze laatste zin schuilt natuurlijk wel een gevaar…

om met Albert Camus te spreken:

 

” je zult nooit gelukkig worden als je maar blijft zoeken naar waar geluk uit bestaat. Je zult nooit leven als je zoekt naar de betekenis van het leven.”

Waarom is het dan dat al die zelfhulpboeken, podcasts, positiviteits goeroes en online webinars het zo goed doen? Waar is iedereen naar op zoek in de hoop het daarin te vinden?

Wat zorgt ervoor dat mensen een extra portie stress voor lief nemen in de hoop er iets van te leren en een betere versie van zichzelf te worden? En nee, ik ben niet roomser dan de paus. Een ieder die mijn blog leest weet ook dat ik mijzelf er schuldig aan heb gemaakt om online webinars te volgen. Stappenplannen te leren, boeken te lezen en nog meer boeken te lezen. En dan niet de boeket romannetjes, nee de zogenoemde zelfhulpboeken. Boeken voor je persoonlijke ontwikkeling, zelfontplooiing of hoe je ze ook wilt noemen. Hier schuilde voor mij het gevaar: Hoe meer ik luisterde naar podcasts, hoe meer boeken ik verzamelde, hoe slechter dat voor mij was. Hoe meer ik op zoek ging naar de betere versie van mijzelf, hoe meer ik dacht dat er iets mis was met mij. Dus is dit dan het juiste pad om te bewandelen? Voor mij persoonlijk zorgde het voor onrust en was het niet het juiste pad.

Door al die boeken zag ik het bos niet meer. Van gekkigheid wist ik niet meer welke podcast ik moest gaan luisteren en luisterde ik er soms wel 3 door elkaar. Op een gegeven moment ging ik mij zelfs irriteren aan diegene die in het begin de juiste snaar bij mij had geraakt.

Terug naar de basis

Het was tijd voor een stap terug, terug naar de basis, terug naar het vak dat ik (niet) heb geleerd. Het leuke vind ik de combinatie van alles. Doordat en omdat ik een heel brede opleiding heb gedaan (Hotelschool Den Haag) en ik vele aspecten van management heb geleerd, ben ik zeer breed inzetbaar. Ik weet van alles wat en kan makkelijk ingezet worden.
Zoals wel eerder beschreven, is het dan misschien een stuk lastiger om bij de grote bedrijven aan de slag te gaan, maar dan moet ik maar eens goed in de spiegel kijken en mijzelf vragen of ik dat wel zou willen, of ik daar gelukkiger van zou worden… De “ellebogen” cultuur in de grote bedrijven is toch denk ik niet mijn spiel. En lees maar eens op internet hoeveel bosjes er omvallen. Hoeveel mensen er zoveel gelukkiger worden als ze daaruit stappen. (en nee, dit is niet met iedereen het geval).

Had ik maar een vak geleerd!

Had ik maar een vak geleerd klinkt eigenlijk extreem negatief, maar in mijn geval is het positief. Ik ben geen specialist en kan mij dus dag in dag uit met allerlei leuke en verschillende dingen bezig houden. Van emails en telefoon beantwoorden, via social media posts maken en inplannen, banners maken, adwords en analytics eigen maken en toepassen, afdelingen en procedures opzetten, tot backoffice activiteiten. Een heerlijke gevarieerde combinatie waardoor geen dag hetzelfde is en ik altijd iets doe wat ik leuk vind!