+31648793989 tess@tessschuurman.nl

life begins at the end of your comfortzone

Life begins at the end of your comfortzone

Hoe vaak is dit al niet gezegd. En hoe waar is het als je altijd maar in het zelfde cirkeltje blijft hangen, je weinig nieuwe dingen tegenkomt en zult ervaren. Het wordt alleen maar moeilijker als je het niet doet en er niet vroeg genoeg mee begint. En of je nou jong of oud bent, jongen of meisje, man of vrouw, het is iets van alledag en iedereen.

Selecteren of niet selecteren, dat is de vraag?

Om te beginnen een stukje over sport. Selecteren of niet selecteren, dat is de vraag? Vanuit de hockeybond is het duidelijk, niet selecteren. Dus alles lekker door elkaar, kijken naar vriendjes en vriendinnetjes en die lekker bij elkaar laten hockeyen. Er zijn ook gerenommeerde mensen in de hockeywereld die er zo over denken. Net als het feit dat je niet meer dan 2 keer in de week moet trainen omdat je ze dan ook ruimte geeft om andere sporten te doen.

Stoppen met selectietrainingen in de jeugd? Dit is waarom.

Puzzelen

Het in elkaar zetten van de juiste teams is dan echt lekker puzzelen, wie is vriendjes met wie en welke kinderen kunnen juist niet met elkaar door één deur. En uiteraard wie kunnen eventueel met elkaar mee rijden. Een mooie puzzel waarbij je als je 2 teams hebt misschien net iets minder uitdagingen hebt dan wanneer je 7 teams of meer hebt.

Wie ziet de problemen?

Je doet het uiteindelijk nooit goed, er zijn altijd mensen die teleurgesteld zijn. Maar wie ziet de problemen? Zijn dat de kinderen of zijn het dan toch de ouders? Ouders die misschien al beren op de weg zien en iets te beschermend met hun kinderen bezig zijn en graag willen dat hun zoon of dochter bij een bepaalde persoon zit. Gewoon omdat het inderdaad vriendjes zijn, of omdat je de ouders gewoon leuk vindt. Of misschien toch wel gewoon in het eerste elftal omdat dat gewoon klinkt als het beste elftal. En denk dan eens na als ouder wat je uitstraalt naar je kind….De grap is soms ook nog wel dat de een een heel ander beeld heeft dan de ander. Waar de een hartsvriendinnen bij de kinderen ziet, heeft de ander dat idee helemaal niet.

Positieve draai

Gelukkig zijn er ook ouders die blij zijn en dit ook aangeven. Vaak gaat het om jonge kinderen in de leeftijd van 7-10, dus is het misschien een idee om er een positieve draai aan te geven. Als het dan toch niet lukt, als dan toch net die ene wens niet vervult kan worden, zie het dan als een mogelijkheid om nieuwe mensen te leren kennen, je kinderen de kans te geven om te groeien. Dit is iets wat bij het leven hoort, wat je kinderen vroeger of later tegen zullen gaan komen. Hiervoor kun je ze uiteraard beschermen, maar het is en blijft ook een leerschool. Dit is een stap buiten de comfortzone, die wellicht in het begin lastig is, maar die, zoals mijn kinderen zeggen, ook wel heel erg leuk is omdat je dan weer nieuwe vriendjes kunt maken. Maar geef er niet de draai aan dat je zoon of dochter in een bepaalt team is gezet omdat er een sterk persoon in dat team nodig is…dan sla je toch volledig de plank mis. Dat is de verkeerde positieve draai…

Zelfredzaamheid

Dit heeft misschien nog niet heel veel te maken met zelfredzaamheid omdat de communicatie gaat tussen de ouders, maar ook hier ben ik van mening dat het probleem, voor zover aanwezig zich vanzelf oplost. Kinderen zijn op deze leeftijd gelukkig nog flexibel genoeg. Het is net als de tas voor ze inpakken en klaarzetten/meenemen. Zolang je dit voor ze blijft doen, leren ze het nooit.
Note to self : practice what you preach 😉 ja, ik betrap mezelf er nog wel eens op dat ik vanwege de haast zelf de tas pak en meeneem. Maar feit blijft, dat als je dat blijft doen, leren ze het niet. Zolang jij als ouder blijft denken dat ze bij bepaalde kinderen wel of niet functioneren of het niet leuk gaan vinden, zal het voor je kind ook lastiger zijn. Laat het los en laat je kind het zelf ervaren, wie weet word je wel verrast!

Het leven is één grote leerschool

Het leven is één grote leerschool. Hoe hard het soms ook is, je kunt niet altijd je kinderen beschermen voor de grote boze wereld, hoe graag je dat ook wel wilt. Kinderen moeten ook nu al op deze leeftijd zichzelf leren redden, zonder tussenkomst van ouders, als je het ze nu niet laat doen, krijgen ze er later problemen mee. Laat ze dit nu al doen, hebben ze later alleen maar profijt van!
Plezier is het allerbelangrijkste wat er is, maar als iets net iets anders loopt dan vooraf gehoopt, wil dat niet zeggen dat gelijk alle plezier weg is. Plezier komt ook heel vaak van iets wat anders is, waar je van leert, waar je van groeit.

Blijf jezelf constant uitdagen en groei stukje bij beetje naar de sterkere variant van jezelf.