+31648793989 tess@tessschuurman.nl

met mijn neus in de boter - tessschuurman.nl

Ales Krivec

Met mijn neus in de boter

Hoe leuk is het als je van baan wisselt en je kunt gelijk die dingen doen die je leuk vindt. De AVG, ok het is een tijdelijk project, iets waar een beetje tijdsdruk op staat omdat het eind deze week geïmplementeerd moet zijn, maar toch. Dit geeft mij de kans om dat te doen wat ik leuk vind, uitzoeken en regelen en ook nog op het gebied van online. Leuk dus! Ik val letterlijk met mijn neus in de boter zullen we maar zeggen.

De AVG en wat moet je er mee?

De AVG is een nieuwe wet, nou ja nieuw, hij bestaat al een tijdje maar vanaf 25 mei aanstaande moet je deze ook echt toepassen. Er is vast een aantal bedrijven waar het niet nodig is, maar ik denk dat het voor een ieder goed is om zich even te verdiepen in de materie.
Heb je het niet nodig voor je eigen bedrijf, dan snap je in ieder geval waarom je op dit moment gek wordt van alle verklaringen waar je weer akkoord voor moet geven.

Blogger / freelance / zzp

Als blogger, freelancer, zzp-er nou ja in ieder geval zoals ik het op dit moment doe, heb je er nog niet heel veel mee te maken. Ik stalk jullie niet met nieuwsbrieven, track jullie gegevens niet via Analytics en heb nergens een lijst met namen en email adressen. Nog niet in ieder geval. En omdat wat niet is nog kan komen dus ik zal een privacy statement maken (later deze maand op mijn website te vinden) en kijken hoe en wat met mijn cookiebeleid, maar verder dan dat is niet nodig op dit moment.

Zenuwachtig

Als ik om mij heen kijk, dan is het op veel plekken wel degelijk van belang dat er goed naar gekeken wordt en ik merk dat mensen een beetje zenuwachtig worden van deze nieuwe wet. Er wordt van alles gevraagd, hebben we dit nodig en wat doen we met foto’s, mag dat nog wel, mogen we die nog maken en gebruiken?
Dit is niet een blog waarin ik stap voor stap uitleg wat je moet doen, nee die zijn er (gelukkig) al genoeg. En ik zeg gelukkig want zo kan ik me er ook in verdiepen en weet ik wat ik moet doen. Ik wil mensen proberen gerust te stellen dat het niet iets is om zenuwachtig van te worden, niet nodig.

Onderschatten

En nee, hier onderschat ik het helemaal niet mee, en bagatelliseren ook zeker niet, maar het kost zoveel negatieve energie dat zenuwachtig zijn. En ja, voor 25 mei moet je het geregeld hebben, maar dat heb je nog een paar dagen. Als je nu alles nog zou moeten bedenken en regelen ben je iet wat laat, maar ook nu nog is er een heleboel te regelen.

Gestructureerd en gedisciplineerd werken

Gestructureerd en gedisciplineerd werken de komende periode. Wat helpt is een lijstje maken met wat je moet doen. Dit heeft mijns inziens twee grote voordelen :

1 je vergeet niets, weet stap voor stap wat je moet doen en,

2 het zit niet meer in je hoofd waardoor je fris en fruitig aan de slag kunt.

Noem het een mind dump, je hoofd is leeg en je hebt op papier staan wat je moet doen… Win-win toch!

Maak een risico analyse, schrijf een plan van aanpak en ga aan de slag!

Wat kun je hier van leren?

Wat kun je hiervan leren? Tja wat niet om te beginnen als je naar de wet kijkt wat ze allemaal van je bewaren en weten. Maar je hebt echt onder een steen gelegen als je dat nog niet door hebt. Verder is en blijft het belangrijk dat je bij alles wat je online doet even nadenkt. Maar volgens mij is dit een redelijke open deur.

Als bedrijf geeft het je weer een reminder waarom je de gegevens bewaart en je kunt een duidelijke schifting maken in informatie die je echt nodig hebt en informatie die je niet nodig hebt, vraag er dan ook niet om, hoef je het ook niet te bewaren!

En misschien prettig om te weten, lees het artikel wat vorige week op nu.nl stond:
https://www.nu.nl/economie/5274551/zelfstandigen-krijgen-niet-meteen-boete-bij-overtreding-nieuwe-privacyregels.html

Wees wijs in wat je online doet!