+31648793989 tess@tessschuurman.nl

mijn vitaliteit in 2018 - tessschuurman.nl
Michał Grosicki

Als ik maar gezond ben

Als je zwanger bent is steevast de vraag, weet je het geslacht van de baby, of wil je het niet weten? De eerste reactie is eigenlijk altijd ‘als het maar gezond is’. Ook als je aan mensen vraagt, wat is voor jou een gelukkig leven? Dan is één van de onderdelen van het antwoord eigenlijk altijd, in goede gezondheid oud worden. Ik heb mezelf er ook op betrapt. Gezondheid is van onschatbare waarde. Eén van de eerste voorwaarden voor een goed leven. Als je gezond bent kun je alles, kun je alle kansen grijpen in het leven.

Als je doelen hebt, gezondheid, zingeving, geluk in het leven heb je aardig wat voorwaarden voor een volwaardig leven. Een aantal van deze dingen heb ik al besproken in vorige blogs, al zullen ze heus nog wel een keer langskomen, in dit blog wil ik het hebben over vitaliteit. En ik moet toegeven dat was een grotere uitdaging dan eerst gedacht. Het is zo’n uitgebreid onderwerp, dat ik er langer mee bezig ben geweest dan ik aanvankelijk van plan was. Hoe kom je min of meer snel tot de kern van een onderwerp en is je blog ook nog leesbaar? Nou dat laatste is aan jullie, ik heb mijn best weer gedaan en ik weet zeker dat ik hier nog op terugkom. 😉

Welke vragen komen op als ik aan vitaliteit denk?

Welke vragen komen op als ik aan vitaliteit denk? Wat is vitaliteit, wat betekent dit voor mij en wat moet en kun je doen om aan je vitaliteit te werken en vitaal in het leven te staan? Ik ga ze proberen te behandelen en vervolgens kan ik in een van mijn volgende blogs een link te leggen naar de werkvloer en mijn nieuwe human performance programma! En zijn er andere vragen die jij hebt en ik heb ze hier niet besproken, laat ze hieronder achter of stuur ze in een mail naar tess@tessschuurman.nl dan zal ik deze meenemen in het volgende blog hierover.

Wat is vitaliteit?

Vitaliteit is afgeleid van het Latijnse woord ‘Vita’, wat leven betekent. Vitaliteit duidt op het bruisen van energie, je sterk en fit voelen en het beschikken over een grote mentale veerkracht en veel doorzettingsvermogen. Vitaliteit heeft te maken met het hebben van energie, je lekker voelen en het beschikken over veerkracht. Het is daarmee ‘levenskracht’ en gaat over balans in fysieke en mentale gezondheid. Vitaliteit heeft alles te maken met bewust leven en met aandacht voor je behoeften, je energie en je gezondheid.

En wat betekent vitaliteit voor mij?

De afgelopen periode was ik niet vitaal genoeg, was mijn vitaliteit niet 100%. Door een onwelwillende voet/enkel was het voor mij niet mogelijk om fysiek fit te worden en te blijven. En geloof het of niet, maar dat heeft ook invloed gehad op mijn mentale gesteldheid. En uiteindelijk ook op mijn gezondheid. Hardlopen is voor mij op dit moment mijn lust en mijn leven. Ik kan in hardlopen alles kwijt. Als ik door wat voor reden dan ook niet kan hardlopen, niet kan bewegen, niet kan sporten, word ik onrustig. Het is letterlijk mijn hoofd in de wind, uitwaaien, een leeg hoofd krijgen. De ontspanning die ik krijg door te sporten, door op een sportveld te staan, die krijg ik niet snel als ik dan niet kan. Bewegen is dus in mijn geval het grootste gedeelte van mijn vitaliteit.

Sta vitaal in het leven

Vitaliteit is niet alleen bewegen. Er komt veel meer bij kijken dan beweging alleen. Een belangrijk onderdeel is goede voeding, een ander is rust. Vitaal leven heeft ook te maken met bezieling en de sociale omgeving waarin je verkeert.
Als niet goed voor jezelf zorgt, als je niet vitaal bent is het lastig om (werk)geluk te vinden. Als je niet vitaal bent, is het lastig om te werken aan je persoonlijke effectiviteit. Dus hoe doe je dat dan? Met andere worden, hoe heb ik dat dan gedaan? Belangrijke punten die ik ‘nodig’ had voor een vitaler leven:

  • Balans tussen privé en werk
  • Vitaal leven: hoe dan?
  • Gezonde voeding
  • Sportieve levensstijl

 

Balans tussen privé en werk

Balans tussen privé en werk, een mode-zinnetje, iedereen is op zoek naar de balans tussen privé en werk. Leuk, maar je moet wel weten wat je daarmee bedoelt, wat is de balans voor jou. Dit is niet voor iedereen hetzelfde. De een wil 24 uur werken, de andere 32 uur en weer een ander heeft een eigen bedrijf, werkt 7 dagen in de week, maar heeft ook een uitstekende balans. Voor mij is de balans werken tussen de 24 en 32 uur, met de flexibiliteit om vanuit huis te werken en er voor mijn gezin te zijn wanneer nodig. Als er iemand ziek is werk ik vanuit huis, als ik een deadline moet halen, werk ik productiever als ik dat thuis doe, dus dan wil ik ook de mogelijkheid hebben om dit thuis te doen.

Vitaal leven: hoe dan?

Vitaal leven, hoe dan? Hoe doe ik dat? Eigenlijk is dit een stukje wat uit 2 delen bestaat.
Deel 1 is gezonde voeding en 2 is rust. Ook hier zoek ik een balans, ik probeer er voor te zorgen dat ik niet doorsla in mijn ‘nieuwe’ levensstijl. Ik denk dat het woordje te ook hier toe te passen is. Te veel suiker is niet goed, te veel eten is niet heel goed. Mijn dieet….vadh…van alles de helft! Suiker probeer ik wel tot een minimum te beperken, maar ook ik heb af en toe behoefte aan iets meer ;-). Iedereen is anders een dieet is dus ook niet een op een over te nemen. Doe waar je je goed bij voelt.

Deel 2 is rust. In deze periode van “altijd aan staan, “de hele dag door online kunnen zijn, is het van groot belang dat je rust in bouwt. In de ideale wereld gebruik je een uur voor je gaat slapen geen schermpjes meer, geen tablet, laptop of telefoon meer en liever ook geen TV (dit gaat bij mij nog niet altijd goed trouwens). Ga op tijd naar bed, lees een boek, en dan natuurlijk geen e-reader ;-). Ik doe dit nu al een tijdje en het bevalt mij prima.

sportieve levensstijl

Een sportieve levenstijl is niet iets wat nieuw voor mij is. Al zolang ik me kan heugen doe ik aan sport, judo, tennis, hockey en dan nu hardlopen. Wel ben ik op zoek naar een aanvulling op het hardlopen. Hierover heb ik een aantal heel leuke ideeën die zeer makkelijk zijn toe te passen. Ik zal ze snel met jullie delen, dus houd tessschuurman.nl in de gaten!

Bottom line: Verbeter de kwaliteit van je leven!

Bottom line: verbeter de kwaliteit van je leven! Sta vitaler in het leven en probeer een aantal van de volgende punten hierin mee te nemen.

Fysiek worden. Slechts 30 minuten gematigde activiteit per dag kan de kwaliteit van leven helpen verbeteren en je mentale en fysieke welzijn verbeteren. Vind je het onmogelijk om ergens 30 minuten vrij te maken? Drie sessies van 10 minuten kunnen net zo effectief zijn!

Wees waar je bent. Wat je ook doet, probeer zowel fysiek als mentaal aanwezig te zijn. Ervaar het nu; zorgen maken over het verleden of de toekomst zal niets veranderen, en je verliest het moment waarin je nu bent.

Geef. Niets kan je beter helpen om je eigen kwaliteit van leven te verbeteren dan door anderen te helpen hun kwaliteit van leven te verbeteren. Tijd, middelen, een helpende hand … je zult de kansen herkennen wanneer je ze ziet.

Maak persoonlijk contact. Maak contact met een oude vriend. Ga een gesprek met iemand aan in de supermarkt. Of herbevestig gewoon de relatie die je al hebt. Mensen gedijen op sociale verbinding. Spreek af met vrienden om een avond gezellig te gaan eten. Vier je verjaardag een keer wel! Doe het niet via je schermpje, maar gewoon face-to-face!

Denk positief. Negativiteit en kwaliteit van leven zijn onverenigbaar. Creëer optimisme door je zegeningen te tellen. Noem één ding per dag en binnen een maand zul je versteld staan van de verandering in je kijk op het leven.