+31648793989 tess@tessschuurman.nl

Territoriumdrift

Nee, dit is geen blog over een hond. Al kan ik ondertussen aardig wat regeltjes schrijven over onze leen hond. Dit blog gaat over de territorium drift die toch ook gewoon bij mensen voorkomt.

Definitie Territoriumdrift:

aangeboren behoefte van mens of dier om een eigen woongebied te verwerven en te verdedigen.

Op de camping

De zomervakantie breng ik, zoals alle afgelopen jaren door op de camping. In Italië dit keer. Waar, als ik Onno Kleyn zoals hij schrijft in zijn kookboek Italië, mag geloven, mensen niet gaan kamperen, maar een appartement huren. Toch zitten er aardig wat Italianen bij ons op de camping. En om aan te geven dat het echt hun plek is en dat we het niet in ons hoofd moeten halen om over de grens te gaan… Hebben ze er een soort bunker van gemaakt.

Laat ik het plaatje schetsen. Een caravan maat dubbelasser, een voortent en een luifel. So far so good. Over de caravan, tent en luifel hangt een groot schaduwdoek. Dit verbaast mij nog niet aangezien we dit vorig jaar in Spanje ook wel gezien hebben. Nee, waar ik me dan weer over verbaas zijn de windschermen die als hek zijn neer gezet rondom de volledige plaats en het houten hekje om de ingang te creëren. Vervolgens parasollen en extra schaduwdoek en je campingbunker is klaar. Een vlag, van de landelijke voetbalclub, land of piraten mag niet ontbreken.

Uitzet

Dan heb ik het nog niet over de uitzet gehad. Ok ok, ook wij gaan als Familie Flodder op vakantie en nemen ieder jaar weer te veel mee, maar dit spant de kroon…

Hele stofzuigers, staafmixer, magnetron en televisies (ja meerdere) zijn meegesleept. Bij de televisie hoort een schotel antenne en die tv staat ook gewoon de gehele dag aan. Misschien is dat Italiaans en is dat voor die mamma, maar ik vind het verbazingwekkend. Op vakantie is het moment om te onthaasten, te ontschermen en dus vooral zonder telefoon (behalve voor het nemen van foto’s) en de dagelijks televisie. Misschien dat deze mensen dit zien als hun appartement, daar zijn ze immers dol op.

Gluren naar de buren

Die televisie heb je op een camping overigens totaal niet nodig. Je kunt hier namelijk heel ongegeneerd gluren naar de buren. Je gaat voor je tent zitten, boek op je schoot als je net wilt doen alsof, maar dat is echt niet nodig want iedereen doet er aan mee.

Het leukste wat er is

Dit gluren maakt de camping toch wel het leukste wat er is. Tegenover ons zit een man met, zoon en dochter. Moeder ontbreekt (nog) in het verhaal. Iedere dag komt die pappa terug met de vangst van de dag. Een platvisje, scheermesjes en schelpjes. Alles direct uit de golf van Triest zo in de pasta. Want meer variatie zit er niet in. Het is pasta met vis, pasta met schelpjes of pasta met tomatensaus.

Zoonlief is zorgzaam, maakt schoon en helpt met koken, waar dochterlief op een stretcher ligt te zonnen of een boekje ligt te lezen, selfies maakt en bij voorkeur niet mee-eet met de mannen. Of soms helemaal niet eet.

Ineens was die mamma aanwezig, het was weekend. Dus de speculaties kwamen los. Pappa is met pensioen en mamma moet gewoon nog werken, of hij zit in het onderwijs en is gewoon de hele zomer vrij.

Buren

Onze directe buren komen uit de omgeving van Rotterdam. Een heerlijk accent hebben ze. Overduidelijk zijn het genieters van het leven. Zij was kok, maar kon door haar bronchitis niet verder met haar passie. Ze hebben een dochter met een opblaasbare unicorn. En hij weet iedere keer ls eerste het nieuws. Wij zijn erg met de telefoon, al proberen we dit enorm te beperken, hij spant de kroon.

Lampionnen

Oh, en dan zijn de lampionnen van de action nog steeds een grote hit. Ze zijn in alle kleuren, maar ook in verschillende formaten. De kleintjes hangen onder de luifel of in de tent en de grotere hangen aan de tentstokken.

Territoriumdrift

En dan terug naar territoriumdrift, of je nu een hek maakt van windschermen of niet, op de camping bakent iedereen op zijn of haar manier de plek af. Met een waslijn of een klein tentje, iedereen wil zijn eigen stekkie. En hoe verbazingwekkend ik het ook af en toe vind… Ik hou van kamperen, volgend jaar gewoon weer!