+31648793989 tess@tessschuurman.nl
TCS Amsterdam Marathon 2019

Waahaaa ik ben al over de helft, over de helft van mijn trainingsschema OMG…nog minder dan 50 dagen voor de marathon. Wat opvalt is dat mensen ineens allemaal (goed bedoelde) vragen hebben:

  • Hoe gaat het met trainen?
  • Wat is je streeftijd?
  • Waarom train je met het 14km schema?
  • Weet je dan wel zeker dat je een marathon kan lopen?

En hoe ga je daarop antwoorden en hoe ga je daarmee om zonder jezelf druk op te leggen.

Rennen zonder stress; Run2Relax!

Ooit ben ik begonnen met hardlopen om stress kwijt te raken, het was voor mij echt run 2 relax. Nou heeft Tess nauwelijks stress op het moment dus dat is aardig gelukt. Hardlopen doe ik omdat ik het wil en niet omdat het moet. Op het moment dat het een kwestie van moeten gaat worden, dan ga ik op zoek naar iets anders.

Hoe gaat het met trainen?

Hoe gaat het met trainen? Het gaat eigenlijk heel goed met trainen, ik heb niet de idee dat ik er heel erg moe van word en ik kan mijn hoofd leeg maken. Dit kan ik over het algemeen al heel snel dus of ik nu lang of kort loop, het heeft altijd een positief effect. Het is nu wel even zoeken naar het juiste ritme. Ik sta nu op woensdag en vrijdag middag op het hockeyveld en dat waren mijn hardloopmiddagen. Ik ben daarin dus wel nog een beetje op zoek naar het lekkere schema, maar tot op heden ga ik als een speer.

Wat is je streeftijd?

Wat is mijn streeftijd, dat probeer ik eigenlijk los te laten en er zo min mogelijk mee bezig te zijn…nou hoor ik je denken, ja hoor Tess, jij geen streeftijd hebben, dat geloof ik niet. Klopt, ik ben te fanatiek om daar niet mee bezig te zijn en ik heb zeker iets in mijn hoofd, maar ik weet ook dat er zo ontzettend veel vanaf hangt. De vorm van de dag, de weersomstandigheden, eventuele blessures etc etc. Dat ik me er niet heel erg over uit durf te laten. EN daar komt bij, ik wil niet dat het moeten gaat worden en daar kom ik straks nog even op terug….

Waarom train je met het 14km schema?

Waarom train je met het 14km schema van Sportrusten? Er zijn behoorlijk wat redenen om met het 14 km schema te trainen. Om te beginnen omdat je het prima kan combineren met werk en gezinsleven, maar dat is handig niet de allerbelangrijkste reden. Ik geloof heilig in de gezondheids theorie erachter. Een marathon is leuk, maar ook een aanslag op je lichaam. Op zondag 30 km lopen en dan op dinsdag weer 16, dan herstelt je lichaam niet genoeg. En je kunt je wel goed voelen, maar op den duur…

Ervaringen tot nu toe

Mijn ervaringen tot nu toe zijn zeer positief, ik ga echt fluitend door het schema heen. Dat zorgt er dan soms wel voor dat ik twijfel of ik de data goed heb, of ik de juiste berekening heb, maar dat is normaal. En als je op de traditionele manier traint heb je dat ook. Het echte voordeel is toch wel dat ik (nog) geen blessures heb en dat ik lekker aan het rennen ben. Daarnaast ben ik fit, heel fit. Nu heeft dat niet alleen met de 14 km te maken, maar ook met het feit dat ik geen koolhydraten meer eet. Het is nu wel zo dat ik mijn trainingen lachend doe. Geen centje pijn, gewoon lekker lopen!

Tijd voordeel

Oh en ja, er is tijd voordeel. Ik merk dat vooral nu, nu ik op de woensdag- en vrijdagmiddag op het hockeyveld sta. Dat waren de dagen dat ik aan het rennen was. Nu is het passen en meten om mijn eigen training in te plannen en het komt voor dat ik om 5:15 am de wekker zet om te rennen. Nou dan ben ik dus super blij dat ik “maar 12km ” hoef te rennen. Dat kan dan gewoon voor het werk.

Weet je dan wel zeker of je een marathon kan lopen?

Weet je dan wel zeker of je een marathon kan lopen? Je hebt niet meer getraind dan maximaal 14 km per training (Op de Dam tot Damloop van aanstaande zondag na). Hoe ga je dat dan doen? Ja, dat is inderdaad het mentale aspect waar ik tot nu toe nog heel weinig aan probeer te denken. Ik heb een keer een marathon gelopen, in Rotterdam. En de voorbereiding daarvoor was verre van ideaal met een opname in het ziekenhuis na onderkoeling. Ik weet dus dat ik het kan fysiek en mentaal aankan, dus dat is het niet, maar hoe ga je 3 x 14 km lopen?

Ik heb geen idee, ik denk dat ik het wel kan!

We gaan het meemaken op zondag 20 oktober aanstaande!