+31648793989 tess@tessschuurman.nl

Waarom vind ik netwerken zo irritant? Omdat ik het niets vind om zomaar op mensen af te stappen om “mezelf te verkopen”. Maar is dat ook zo? Is dat wat je moet doen? Of juist niet? Wat is netwerken precies?

Betekenis

De betekenis van netwerken is: Contacten leggen waar je je voordeel mee kunt doen 2) Professioneel relaties onderhouden 3) Relaties onderhouden
Niks negatiefs dus, waarom heeft het dan toch af en toe een negatieve bijsmaak. Een negatieve klank? Als je werkzoekend bent moet je netwerken. Je moet je netwerk aanspreken en vragen of ze een nieuwe baan voor je hebben.

Weet je hoe erg het is als je geen baan hebt om naar een netwerk bijeenkomst of borrel te gaan? Hoe erg en vreselijk irritant het is als bekende mensen aan je vragen of je al een baan hebt en je weer/nog steeds nee moet zeggen.Die blik in de ogen van sommigen is echt killing. Vind je het gek dat je op een gegeven moment niet meer wilt gaan.
Ook als je met een minder bekende persoon in gesprek raakt, de eerste vraag is altijd, wat doe je eigenlijk?

netwerkborrel - tessschuurman.nl

Netwerkborrel

Vandaag had ik zo’n dag. Ik ben uitgenodigd om naar een netwerk congres en borrel te komen. Onwijs gaaf en super natuurlijk. Vooral omdat ik een heel mooi plan heb en ik graag met gelijkgestemden hierover spar. Waarom staat dan toch het zweet tussen mijn billen (excusez) als ik die kant op ga?

Wat heb ik te verliezen? Echt helemaal niks. Niks nada noppes. Maar ik vind het niks. Ik ben wie ik ben en ik hoef dat niet aan de grote boom te hangen. Maar, en hier is the catch…, omdat ik werkzoekend ben moet het. En het woordje moeten zorgt bij mij en ik weet zeker bij veel anderen voor een drempel, voor een irritatiefactortje.

Tegen elkaar opbieden, kijk eens hoe goed ik het heb?

Ik denk dat wat mij het meest tegen staat is het tegen elkaar op bieden. Zo van kijk mij het eens goed hebben. Bla bla bla.Het mooie is dat als er eenmaal een borrel inzit het allemaal wel gaat. Men komt los en praat een stuk gemakkelijker, maar voor mijn gevoel heb je er dan ook veel minder aan.
Ik kwam een oude bekende tegen, nou ja wel meer trouwens, en als je dan vraagt hoe gaat het krijg je steevast het volgende antwoord: ik heb onlangs promotie gemaakt en ik ben nu bla bla Voor bla die bla. Tja dan haak ik dus al weer af. Is dat de graadmeter? Is dat hoe het met je gaat? En ben je dan gelukkig? Daar ga ik dan maar keihard tegen in en vraag hoe het thuis gaat. Je moet ze dan zien kijken, want dat is niet de bedoeling… Heerlak!!!

On top of your game!

Nee zonder gekheid. Voor werkzoekenden is een netwerk bijeenkomst af en toe echt een crime. Je moet continu je “disneysmile” opzetten, continu on top of your game zijn en vooral de hele tijd vrolijk kijken en blijven. Moet je net mij hebben… Bij mij kun je alles van mijn gezicht aflezen, totaal geen pokerface. Is op dat soort bijeenkomsten dus totaal niet handig.
Ik ben dan dus heel blij als ik een paar bekenden heb waarmee ik óók kan praten. En dan komen de anderen vanzelf langs. En dan komt van het een het ander en heb je ineens een visitekaart in je broekzak zitten.

Terug naar de betekenis

Om terug te komen op de woordenboek betekenis.1) Contacten leggen waar je je voordeel mee kunt doen 2) Professioneel relaties onderhouden 3) Relaties onderhouden.

1) Netwerk bijeenkomsten zijn om contacten te leggen waar je je voordeel mee kunt doen. Je weet namelijk maar nooit wat er via via kan gebeuren.

2) tijdens deze bijeenkomsten kun je je professionele relatie onderhouden. Is het een borrel houd daar rekening mee. Drink niet teveel, zorg dat je representatief en nuchter blijft.

3) Relaties onderhouden gebruik de bijeenkomsten ook om je andere relaties te onderhouden. Je vrienden zijn er altijd voor je, je kunt met ze sparren, leuke ideeën met ze delen en ze steunen je door dik en dun. Ook hier geldt je weet nooit hoe en wat.

Netwerken is net werken

Netwerken is net werken. Het is zaaien, zaaien en op een gegeven moment ga je oogsten. Gedraag je normaal, niet als een volslagen idioot. Dring je niet op aan Jan en alleman trust me, daar zitten zij ook niet altijd op te wachten.
En echt er is altijd iemand die iemand kent die je weer kan helpen. Dus ja netwerken moet, netwerken is goed, maar zie het niet meer als irritant, doe ik na gisteren ook niet meer. Het valt namelijk best mee.

Wat is jullie ervaring met netwerken? Is het een moetje, of vind je het juist een sport om te doen? Ik hoor het graag van jullie in de reacties.