+31648793989 tess@tessschuurman.nl

Wat is geluk? - tessschuurman.nl

Wat is geluk?

Wat is geluk voor jou? En is dat dan hetzelfde voor mij? Wanneer ben je echt gelukkig? Hoe belangrijk is gelukkig zijn? Voor mij is dat de essentie van het leven, maar ook zeker iets wat ik de laatste tijd for granted nam. Gelukkig zijn is iets waar je aan moet werken. En dan moet je goed weten hoe het in elkaar zit.

Om geluk te onderzoeken, maar vooral weer te gaan ervaren, ben ik zoals jullie weten begonnen met de challenge #alledagendankbaar. Hier heb ik een zelfs aparte FB pagina voor aangemaakt.  Ik plaats iedere dag een quote,  foto, verhaaltje of een combinatie hiervan, waar ik die dag dankbaar voor ben. Dit gaat mij vrij makkelijk af. Hoef er niet veel moeite voor te doen. En ik merk dat ik anders kijk naar dingen. Onder het mom #enjoythelittlethings en #alledagendankbaar schrijf of fotografeer ik alles wat in mij opkomt. Het besef dat het soms kleine dingen zijn, maakt dat ik meer geluksmomenten ervaar.

Is dat dan geluk?

Anders kijken naar dingen, meer opmerken, meer genieten van de kleine dingen. Nee dat is het nog niet helemaal,  maar het is een begin. Geluk is een verzameling van veel dingen en ik probeer zoveel mogelijk dingen te verzamelen om steeds gelukkiger te worden.

Het is wel belangrijk dat je jezelf afvraagt wat is geluk voor mij? Waar bestaat mijn geluk uit? Is dat een andere baan, een eigen bedrijf, een wereldreis, gezondheid, meer geld en hoeveel dan? En vooral wat moet ik doen om dat te bereiken! Je ziet al het kan bestaan uit allemaal kleine dingen die ervoor zorgen dat je geluk ervaart.

Iedere dag weer ben ik dankbaar dat ik gezond weer op sta. Dat mijn kinderen gezond zijn.  Is dat geluk? Het is sowieso rijkdom en onderdeel van mijn geluk.

Wat een softie…ik hoor het je denken. Je mag het denken als je wilt, maar ik zie het zeker niet zo, ik geniet van het leven en ik probeer dat op een zo positief mogelijke manier in te vullen. En ik hoop dat meer mensen dat gaan doen.

Vandaag was ik aan het hardlopen. Op een voet/fietspad. Geen duidelijke scheiding,  gewoon samen op één pad. Ik was echt aan het genieten, liep aan de rechterkant ipv links omdat het daar wat rechter was. Minder losliggende stenen. Een lekkerder stuk om te rennen. Nadeel, je ziet het verkeer niet op je afkomen. Zo ook niet de bewuste wielrenner.  Hij tikte mij aan en sneed mij af. Mijn reactie was misschien niet heel netjes, maar het viel mee: au, dank je wel, zei ik. Kreeg ik direct de middelvinger. En dit vind ik jammer, waarom reageer ik denk ik dan, aan de andere kant waarom die vinger. Waarom gelijk zo agressief.  Dat probeer ik dus te veranderen.  Nog minder of helemaal niet  reageren op dit soort dingen.  .

Dit staat bekend als de wet van de vuilniswagen. Deze wet zal ik je aan de hand van een verhaal uitleggen:

De wet van de vuilniswagen

“Op een dag pakte ik een taxi naar de luchthaven toe. De taxi-chauffeur reed keurig netjes en niet te hard, toen er plotseling een auto vanuit een parkeerhaven de weg op schoot. De taxi-chauffeur ging vol in de remmen, slipte en miste de andere auto met een paar centimeter.

De chauffeur van de andere auto schudde zijn hoofd, stak zijn middelvinger op en begon naar ons te schreeuwen. De taxi-chauffeur lachte en zwaaide naar de man. En echt waar, oprecht vriendelijk. Zo oprecht dat ik vroeg: ” waarom doe je dat? Deze man reed ons bijna het ziekenhuis in.”

Tja, zei de taxi-chauffeur, dat is wat ik noem de wet van de vuilniswagen.

Hij legde uit dat mensen regelmatig vuilniswagens zijn. Ze lopen rond met vuilnis, zoals frustratie, boosheid en teleurstelling. Als het zich opstapelt, moeten ze een plek vinden om het te dumpen. Soms dumpen ze het op mij. Ik vat dit niet persoonlijk op. Ik glimlach, ik zwaai, ik wens ze het allerbeste en ga vrolijk verder. Ik neem hun vuilnis niet aan. Ik neem het niet mee naar andere mensen op het werk, thuis of op straat.”

Het is heel moeilijk om iets uit je hoofd te krijgen als je er aandacht aan blijft besteden. Het is daarom belangrijk dat je de wet van de vuilniswagen veelvuldig toepast. Onze hersenen zijn voortdurend in beweging. Het groeit mee met datgene waar we aandacht aan besteden. We weten dat we om gelukkiger te zijn meer positieve emoties nodig hebben. Hoe meer positiviteit we in ons leven zien en hoe beter we dit onthouden, hoe gelukkiger we worden. Iedere dag voor jezelf bedenken waar je blij van wordt, waar je dankbaar voor bent is een goede stap in die richting.

De houthakker

Er was eens een sterke man die ging solliciteren  als houthakker. De man was sterk en gedreven en hij kreeg de baan. Het salaris was prima en de man had er zin in. Op zijn eerste werkdag gaf zijn baas hem een bijl en liet hem het gebied zien waar hij zijn slag kon slaan. De man ging fanatiek aan de slag. Aan het einde van de dag had hij 18 bomen omgehakt. Gefeliciteerd zei zijn baas, ga hiermee door.

De houthakker was erg blij met de stimulerende woorden van zijn baas. De volgende dag ging hij weer gemotiveerd aan de slag. Op dag 2 hakte hij 15 bomen om en op dag 3 probeerde hij nog beter zijn best te doen, maar hij hakte maar 10 bomen om. Dag na dag presteerde hij minder.

Ik denk dat ik mijn kracht ben verloren, dacht de sterke man. Hij ging naar zijn baas en verontschuldigde zich. Hij zei dat hij niet begreep wat er gaande was.

Wanneer heb je de bijl voor het laatst geslepen?  Vroeg de baas.

Geslepen zei de houthakker, daar heb ik helemaal geen tijd voorgehad. Ik ben druk geweest met het kappen van bomen…

De essentie van geluk

De essentie is heel makkelijk uit te leggen. Als je nu nadenkt over je leven, maak je een beoordeling over wat er is en je neemt  mee wat er zou kunnen zijn. Je ziet al aan de manier waarop ik het op schrijf, is dat daar de crux zit. Als je nadenkt over wat zou moeten zijn en wat er dus (nog) niet is, maakt dat ongelukkig.

Ik leef in het nu, wil genieten en breng dit over aan mij kinderen, hier doe ik alles voor en de alledagendankbaar challenge is een prachtig middel om er iedere keer weer bij stil te staan. Hier en daar zijn er al wat mensen die meedoen en ik hoop dat dat alleen maar meer zal worden!

Ôbaba Paris

Krijg je geluk door werk? Ben je gelukkig als je werkt? Als je doet wat je leuk vind, hoef je nooit meer te werken. Met dit in het achterhoofd ben ik begonnen als distributeur Nederland van Ôbaba Paris. Op mijn site heb ik er al een pagina over, kijk gerust, maar meer info volgt spoedig!