+31648793989 tess@tessschuurman.nl

Ken je die vraag…wat is je salarisindicatie? Ik vind het denk ik wel één van de meest irritante vragen die je maar kan krijgen. Aan de ene kant is het positief, aan de andere kant hoeft dat natuurlijk helemaal niet. Het kan in sommige gevallen zelfs gebruikt worden als een voorselectie.

Onderzoek

In hoeverre kun je goed onderzoek doen naar een bepaald salaris? Als er een CAO is, is het over het algemeen nog wel terug te vinden. Al moet je eerst door alle wollige taal heen worstelen. Ook is er wel een hoop op internet te vinden, maar het hangt zo af van het bedrijf, de functie en hoe het met de economie in Nederland gaat. Misschien dat je iets hebt aan de loonwijzer. Wat kun je vragen en wat niet? En in hoeverre laat je een baan afhangen van je salaris, hoe belangrijk is dat dan?

Minimum

Voor mij is het minimum wel duidelijk ik moet mijn hypotheek en de schoolbijdrage voor mijn kinderen kunnen betalen. Als ik dan daarnaast ook nog de sport en muziekles van mijn kinderen kan blijven betalen zou dat mooi meegenomen zijn. Maar het minimum is duidelijk. Al rijst natuurlijk nu ik al een tijd zonder werk zit de vraag hoe lang ik dit kan blijven wensen? Werk is werk en in hoeverre geef je toe in je salaris niveau om gewoon aan de slag te kunnen.
In een gesprek werd mij duidelijk gemaakt dat ik minder strak op mijn salaris moest focussen en meer op het plezier wat ik uit een functie zou halen. Nu is gelukkig voor mij altijd mijn plezier de voornaamste keuze geweest om iets te gaan doen, maar ik ging het mezelf wel weer even afvragen, ben ik echt zo ontzettend gefocust op het salaris?

Een andere uitdaging

Wat soms nog wel eens vergeten wordt is dat er een aantal dingen afhangen van een bepaald salaris niveau. Hypotheek en schoolbijdrage heb ik al aangehaald, dan heb ik het nog niet gehad over extra opvang wat geregeld moet worden. Het is dus een goede tip om eens goed uit te zoeken hoe je je geld besteed en wat je minimaal nodig hebt om rond te kunnen komen. Als je zomaar een salarisniveau zou accepteren, kun je een heel andere uitdaging krijgen omdat je niet in bepaalde basisbehoeften kunt voorzien. Dit levert extra druk, noem het zelfs maar stress, op waardoor je al weer met minder plezier aan het werk zal zijn. Kortom tot op zekere hoogte denk ik dat het zeker van belang is, maar zorg wel dat je altijd een kleine onderhandelingsmarge hebt. Je uiteindelijke baan van je dromen moet je niet laten schieten natuurlijk!

Hoe weet je nou wat je moet vragen?

Als ik dat nou wist…Geen idee, ik baseer het op mijn laatst verdiende salaris omdat ik dat alles wat ik hier boven benoemde kan betalen, maar wat als dat nou te weinig is? Wat als een bedrijf eigenlijk meer zou willen betalen. Schiet je dan jezelf in je voet? Negen van de tien keer als het teveel is voor een bedrijf krijg je de functie ook niet. Dan wordt je met een kluitje het riet ingestuurd.
En dan zijn natuurlijk ook de secundaire arbeidsvoorwaarden van belang, reiskosten, pensioen, bonus 13de maand en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Kun je als sollicitant iets vragen hierover?

Ik heb dit eigenlijk nog nooit gedaan, omdat het niet super belangrijk is, maar wanneer begin je hierover? Kun je als sollicitant deze vraag ook eigenlijk stellen? Over het algemeen stellen de werkgevers deze vraag. Ik word stiekem toch iedere keer weer overvallen door deze vraag. En ik weet het antwoord echt wel, ik weet precies wat te zeggen, maar de vraag komt bij mij altijd op een moment dat ik hem niet verwacht. In een email, bij uitnodiging voor een tweede gesprek, tijdens de kennismaking en ga zo maar verder.

Transparant

Hoe transparant Nederland ook is en hoe transparant de markt aan het worden is dit blijft toch nog wel een taboe. Hoe vaak kom ik een vacature tegen zonder salarisindicatie. Als ik van tevoren een indicatie zou hebben, zou ik misschien op een aantal vacatures niet gereageerd hebben, omdat ik dan toch al weet dat ik de baan niet zal krijgen. Had me denk ik wel een hoop teleurstellingen kunnen schelen.

 

Hoe ga jij om met de vraag naar je salarisindicatie?

Waar ik benieuwd naar ben is hoe anderen hier mee om gaan. Wat zijn jouw beweegredenen om een bepaalde indicatie te geven? Als recruiter heb je hier vast ook een idee over…is het bijvoorbeeld gek als je deze vraag stelt als sollicitant? En waarom staat het niet in iedere vacature tekst? Ik hoor het heel graag!