+31648793989 tess@tessschuurman.nl
Mijn weg naar een nieuwe baan, mijn weg naar “success and hapiness” is een hobbelige weg. Nu is het natuurlijk zo dat als je succes wilt behalen iedere weg daar naar toe via omleidingen en over bergen en dalen gaat. Het is niet zo dat als je een doel voor ogen hebt het een rechte lijn daar naar toe is. Wow zou dat niet geweldig zijn? Een recht geplaveide weg zonder obstakels en omleidingen. Helaas pindakaas, het leven gaat niet over rozen, maar zolang je maar in je hoofd hebt dat het nooit loopt zoals je gedacht hebt, daarop anticipeert, dan zal je een stuk flexibeler om kunnen gaan met iedere vorm van tegenslag.

De weg naar een nieuwe baan - Tess Schuurman

 

Keuzes uit het verleden

Het vinden van een baan gaat ook niet altijd over rozen. Tuurlijk zijn er uitzonderingen, die mensen die een top CV hebben, een trackrecord waar je U tegen zegt die binnen een week / maand een nieuwe functie hebben of gewoon weggehaald worden door een headhunter. In mijn geval was en is dat duidelijk niet het geval, ik heb redelijk gemiddeld CV, een blauwdruk voor een prachtige ondersteunende functie, maar tegelijkertijd samen met mij duizenden anderen. Ik klaag hier niet over, het is een constatering, het is het resultaat van een aantal bewuste keuzes die ik in het verleden heb gemaakt. Het is wel de realiteit dat ik er nu tegenaanloop dat ik die keuzes heb gemaakt.

Focus op je nieuwe weg

Maar die keuzes betekenen niet dat ik geen nieuwe weg kan inslaan naar ‘success and hapiness”. Wat mij betreft zijn er wel een aantal onmisbare schakels nodig om je droom te realiseren, om succes te behalen. Wat heb je volgens mij in ieder geval nodig?

  • Moed
  • Lef
  • Creativiteit
  • Doorzettingsvermogen
  • Discipline

Eigenlijk wordt dit samengevat in je F.O.C.U.S., oftewel Follow One Course Until Succesful. Die heb je ten eerste nodig wil je klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Is de focus er niet, dan wordt het een lastige route. Focus op je doel, waar wil je naar toe, waar wil je zijn? Wat kun je doen om te anticiperen? Wat kun je doen om flexibel te zijn? Werk aan je personal branding, wie ben je, wat wil je en meest belangrijk, waarom wil je dat?

Zonder actie geen resultaat

Voor mij is het behalen van succes, of zoals ik mijn blog ‘Dromen. Durven. Doen’ aangaf, mijn doel, mijn Why een kwestie van het volgen van een stappenplan. Ik heb mezelf een aantal goede vragen gesteld: Waar wil ik naartoe, wie of wat heb ik daarvoor nodig, wat is de reden dat ik dit wil doen? Maak een vision board van waar je naartoe wilt, hang deze in de kamer, op de wc op een plek waar je er steeds naar kunt kijken. Dat is wat je wil behalen, dat is waar je naartoe wilt, ga er voor! Dat doe ik ook!

Weet wel dat er zonder actie is er geen resultaat is, je moet wel beginnen met bewegen anders gebeurt er helemaal niets. Voor mij is het doel het werken in de Online Marketing, maar het is overduidelijk: zonder werkervaring kom ik daar niet. Ik ben te oud, heb te weinig werkervaring of ik solliciteer op de verkeerde functies en heb ineens te veel werkervaring!

Helaas ben ik een weekje of twee geleden niet op gesprek uitgenodigd bij wat mij de ideale baan leek. Ook hier waren de reacties overweldigend en dan heeft het bedrijf het voor het uitkiezen en waren er te weinig raakvlakken met mijn CV en de functie-eisen.
Dus hoe nu verder? Gelukkig heb ik een bedrijf gevonden (Kittyhawk) waar ze geloven in de persoon en verder kijken dan alleen een CV. Ik heb daar, samen met 4 anderen, een werkervaringsplek gevonden waar ik deze week mee ga beginnen! Stuiterend door de woonkamer, de eerste stap is gezet. Het is wel een stap uit mijn comfortzone, het is namelijk niet naast de deur. Anderhalf uur reizen in de auto om er te komen, maar waar een wil is is een weg. Als je niet uit je comfortzone stapt kom je nergens.

Waar een wil is, is een weg

Ik schreef al eerder dat de traditionele manier van solliciteren niet erg goed meer werkt, ben er nog niet helemaal achter wat dan uiteindelijk de beste manier is. Wat mij betreft is het een samenloop van omstandigheden, de juiste stappen nemen, bijsturen en de juiste mensen ontmoeten. Zet jezelf goed op de kaart, werk aan je personal branding en je werkervaring. Uiteindelijk is er voor iedereen een functie, of dat in loondienst is, als zzp-er of toch als ondernemer. Waar een wil is is een weg!

(gastblog op Marketing & Communicatie Vacatures)